Æble tarte tatin med kanelparfait
Kanelparfait
4 æggeblommer
250 g sukker
1 dl vand
1 tsk stødt kanel
4 dl fløde
vanilje
Mørdej
250 g hvedemel
175 g blød smør
65 g flormelis
1 æg
1 knivspids salt
Tarte
2 syrlige danske æbler
80 g muscovadosu
Fremgangsmåde
Kanelparfait
Pisk fløden til en let skum og stil den på køl.
Sukker, vand og kanel koges til sukkersirup. Piskes voldsomt op med æggeblommer. Flødeskum og cremefraiche blandes i massen, som fryses i form eller lignende.
Rør sukker, vand og kanel sammen til sukkersirup, pisk den kraftig op med æggeblommer.
Flødeskum og cremefraiche blandes i massen, som smages til med vanilje og fryses.
Mørdej
Ingredienserne blandes og æltes godt igennem til en ensartet masse. Lad dejen hvile en times tid på køl.
Rul dejen ud på bordet i lidt mel og tilpas den pandens størrelse. Den skal være ca. 5 mm tyk.
Tarte tatin
Forvarm ovnen til 200 grader. Skræl æblerne, udkern dem og skær dem i kvarte. Smelt smørret ved medium varme i en pande, der kan gå i ovnen, og tilsæt herefter sukkeret. Lad det smelte helt og karamellisere til en gylden farve. Læg så æblerne ned i karamellen i et cirkelmønster, hvor alle æblerne ligger den samme vej. Giv æblerne tid til at smide deres saft, det tager cirka 10-15 minutter og er ventetiden værd. Imens ruller du din mørdej ud i ca. 5 mm tykkelse og skærer en cirkel der er lidt større end omkredsen af din pande. Brug evt. en tallerken til at måle op med. Prik huller i dejen med en gaffe, så dampen kan slippe ud undervejs. Ellers ender du op med en masse dampede æbler og en ufrædig dej. læg dejen over æblerne og tryk den let ned langs siderne, så der er samling på det hele. Stil panden i ovnen og giv den 20-25 minutter til dejen er sprød og gylden. Tag panden ud og lad den hvile i 5 minutter. Dette gøres for at karamellen lige kan nå at køle af og blive lidt fastere. Nu tager du en tallerken, eller et fad og lægger henover panden, og holder godt fast i begge dele. Panden skal nu vendes på hovedet, så tærten lander på tallerken.
Vend tarten ud hurtigt og sikkert, du må ikke tøve, så går det galt.
Lånt hos Gourmetpigerne.dk