Rosenkål gratin med bacon, fløde og mandler
Du vil ikke høre nogen protester over denne rosenkålsgratin – mandler, piskefløde, bacon og parmesan er et lækker tilbehør til den traditionelle kalkun.
Ingredienser
900g rosenkål, afpudset
20g smør
4 tsk solsikkeolie
150g bacon strimler eller tern (eller skorpefri bacon, skåret i korte fedt strimler)
20g mandel flager
4 dl piskefløde
2 ½ tsk citron saft
5 ½ spsk friske hvide brødkrummer
4 spsk friskrevet parmesan ost
salt og friskkværnet sort peber
Fremgangsmåde
Forvarm ovnen til 200 C
Placer rosenkål i en gryde med kogende letsaltet vand og kog i 4-5 minutter, indtil næsten, men ikke helt, kogt. Hæld vandet grundigt fra, lad det køle lidt, skær derefter i halve.
Placer smør og olie i en bred pande over middel varme. Tilsæt bacon og mandler og sauter i 3-4 minutter, indtil let gyldent.
Tilsæt rosenkål og sauter i yderligere 2-3 minutter under konstant omrøring.
Tilsæt fløde og bring blandingen i kog. Der koges i 2-4 minutter, indtil cremen er reduceret til en rig sauce. Smag til med salt og friskkværnet sort peber.
Fjern fra varmen, tilsæt citronsaft og hæld det i et ovnfast gratinfad.
Bland rasp og parmesanost sammen i en skål, drys detderefter jævnt over toppen af rosenkåls blandingen.
Placeres i ovnen og bages i 18-20 minutter, indtil toppen er gyldenbrun og cremen bobler op.
Fjern fra ovnen og server i gratinfadet (når fadet er kølet lidt).