Vikingbøf

Mørbradgryde – Den originale Vikinggryde fra Viking Bøfhus

Til 10 personer skal man bruge følgende ingredienser:

  • 3 kg. svinemørbrad
  • 1 1/2 l mælk
  • 3/4 l piskefløde
  • 250 g smør plus lidt ekstra til stegning af kød
  • 200 g mel
  • 3 fed hvidløg
  • 4 store løg
  • 40 g karry (det skal være indisk Madras karry)
  • 30 g paprika ( Kun rosenpaprika er anvendelig)
  • 100 g tomatpasta ( ca. – afhængig af styrken)
  • Whisky efter behov.

SMØR brunes i en tykbundet gryde. Karry tilsættes og brunes, til det ryger let.

Tilsæt så paprika og lidt efter de finthakkede løg. Når løgene er næsten møre, tilsættes mel.

Det bages godt igennem. Tilsæt så ret varm mælk og bag det hele op, så det opnår en vælling – konsistens.

Tilsæt derefter tomatpasta, finthakkede hvidløg, fløde samt salt og peber. Saucen holdes varm – eventuelt i vandbad.

Det må under ingen omstændigheder koge.

Kødet befries for sener, flækkes på langs tre-fire gange og skæres på tværs i passende strimler (1 gang 4 cm).

Kødstrimlerne lynsteges i brunet smør – ikke for meget af gangen. Kødet må kun steges, som du ville stege en engelsk bøf.

Altså: Kom ikke for meget kød på panden ad gangen.

Det lynstegte kød væltes i den varme sauce, hvor det “hviler” i cirka 20 minutter, så det afgiver smag til saucen.

Det må endelig ikke komme i kog, kun holdes varm.

Til slut tilsættes whisky efter smag, behag og bilstørrelse.

Retten serveres med ris, kartoffelbåde eller pommes frites

Opskriften er lavet af kokken John Dix Lindhardt i 1961 for gæsterne på Viking Bøfhus.

En modificeret variant et fundet på nettet

Jeg ved ikke lige hvor meget viking der er i denne gryderet, og den går også under navnet mørbradgryde. Men herhjemme er det en vikingegryde. Hvis man vælger en fedtfattig variant af cocktailpølser er den endda ret fedtfattig uden på nogen måde at miste smag på grund af det. Røget paprika har været en del af mit køkken i et stykke tid efterhånden, og den er fuldstændig uundværlig, når jeg ønsker en røget smag uden at ønske bacon og dermed bunker af usund fedt.

Vikingegryde til 2-3 personer

Ingredienser:

250 g. afpudset svinemørbrad
100 g. cocktailpølser
1 løg
4 fed hvidløg
Karry, røget paprika
2,5 dl. madlavningsfløde 4 %
1 spsk. konc. tomatpure
Salt, peber

Fremgangsmåde:

1. Skær mørbrad i strimler, steg dem lige netop møre i olie og sæt til side.

2. Varm olie i en gryde og brænd karry’en kort af. Tilsæt finthakket løg, finthakket hvidløg og paprika og steg kort.

3. Tilsæt madlavningsfløde, tomatpure og ½ dl. vand og varm igennem. Smag til med salt og peber.

4. Tilsæt cocktailpølser og kød og lad retten simre et øjeblik.

5. Server med ris og en god salat.

 

You may also like...